tiistai 8. syyskuuta 2015

Tarttuvaa mainontaa

Pohdiskelimme koulussa markkinoinnin erilaisi keinoja ja millä tavoin tuotteet markkinoivat itseään. Taas pää täynnä ideoita pursuten halusin heti kirjoittaa aiheesta. Tämä nimittäin on oikeasti mielenkiintoista. Ensimmäinen kosketus markkinoinnin pohdintaan alkoi lukiossa/ammattikoulussa. Muistan kun äidinkielen tunnilla opettaja kertoi, mitä kuvilla halutaan saavuttaa ja miksi käytetään juuri sellaisia mainoksia.

Opettaja näytti meille kuvan Benettonin mainoksesta. Muistan kuinka kuva iskostui verkkokalvolleni ja muistan sen edelleen. Siksi jaan sen tähän kaikkien kanssa:


Edelleen kuva puhuttelee todella paljon. Huikeaa, kuinka vaatemerkki osaa mainostaa niin kantaaottavalla tavalla omia vaatteita. Muistaakseni - en ole varma onko tieto faktaa- Benetton oli ensimmäisten joukossa maailmanlaajuisesti tunnetuista yrityksistä, joka käytti esimerkiksi kuvissa tummaihoisia, sekä muutenkin teki todella kohauttavia, jopa propagandaisia mainoksia. Kun näin tämän kuvan olin aivan ällikällä lyöty. Silloin tajusin miten suuri vaikutus yhdellä kuvalla voi olla ja miten paljon mielikuvia se voi luoda.














Mielestäni kuitenkin Benettonin mainokset ovat sekä puhuttelevia että upeita. Vastavärien asettelu samaan kuvaan tuo aina uutta ulottuvuutta kuvaan, sekä myytävät tuotteet näyttävät paremmilta (vasemmanpuoleinen kuva). Oikealla taas on yksi mainoksista, joka ei suoranaisesti liity vaatteisiin mitenkään. Tietysti kuva kertoo suoraan, että oli ihonväri mikä tahansa, sydän on kaikilla samanlainen. Oletan myöskin, että kuvassa halutaan sanoa kuinka muoti ja kauneus tulisi olla samalla tavoin kaikkien saatavilla ja kaikille yhtäläinen oikeus tuntea itsensä kauniiksi, ihonväriä, rotua, sukupuolta tai mitä tahansa katsomatta.

Noh muistan myös kuulleeni, kun maailmalla tunnettu Unileverin omistuksessa oleva Dove räjäytti myyntinsä mainosten myötä. Nimittäin Dove otti mainoksiinsa sekä ihonväriltään erilaisia ihmisiä että ''normaalin'' kokoisia ihmisiä. Eli kun mainokseen laitetaan muitakin naisia kuin pakkasenjäädyttämiä pulkannaruja, saa sillä usean ihmisen valitsemaan kyseisiä tuotteita.



Kieltämättä mainokset tuovat kuvien myötä tuotteet paljon läheisemmäksi tavalliselle kuluttajalle. Eihän tämä saa tuotteita näyttämään rahallisesti arvokkaalta, tai mielettömän kalliilta laatukosmetiikalta. Mutta Dove on enemmän ruokakauppasarja, joten tuskin se moista brändiä itselleen on koskaan halunnutkaan. Jokatapauksessa mainokset ovat silmää miellyttäviä, sekä minusta miellyttävämpiä katsella, kuin luisevan laihat mallit.



Puhuimme myös tunnilla siitä, kuinka selektiivistä kosmetiikkaa ei aikaisemmin mainostettu televisiossa ollenkaan. Pohdimme tällekin erilaisia syitä:
- Huono taloustilanne > pakko saada kasvatettua asiakaskuntaa
- Televisiota ei pidetä samanlaisena mainospaikkana kuin ennen - mainokset eivät ole kohdistettu pelkästään tavalliselle kuluttajalle
- Jos tuotteiden myynti on laskenut niin radikaalisti verrattuna muihin, on pakko tehdä jotakin
- Brändien taso saattanut hieman laskea

Sepäs alkoi kummasti naurattamaan kun tänään illalla katselin televisiota ja siellä näkyi ensin Guccin uuden hajuveden mainos, tämän perään heti Lancomen uuden kasvovoiteen mainos ja muutaman ruoka- ja mc donaldsin mainoksen jälkeen tuli vielä Lorea'l myöskin mukaan. Täytyy sanoa, että olen aina mieltänyt Lancomen todella kalliina huippumerkkinä, mutta mainoksen nähtyäni mielipiteeni ei ole täysin sama. Mainos oli aivan liian ''halvan näköinen'', eli sen laatu ei ollut kovin kummoinen, sekä mainoksen lopussa isolla logot ''Sokos ja Sokos Emotion.'' Eipä taida kovin luksus merkki olla, kerta sitä saa Sokoksen kemppariosastolta.
Lancome Visionnaire ihonhoitosarjan tuotemainos.
Mielestäni mainos on aivan samanlainen kuin Lorea'lin tai minkä tahansa muun edullisemman kosmetiikkamerkin mainos. Selasin muitakin mainoksia Lancomelta ja kaikki loivat minulle enemmän mielikuvan edullisemmasta kosmetiikasta, kuin selektiivisestä kalliista merkistä.

Olin käymässä laivalla ja huomasin siellä melko mielenkiintoisen mainoksen; Guccin lanseeraama uusi hajuvesi. Tuoksu oli eri, kuin aikaisemmin mainitsemassani televisiomainoksessa. Kuva ei ole kovin tarkka, mutta pääpiirteittäin siitä saa selvää:

Mitenkäs tämä Internetissä mainostaminen? Tätäkin kävimme tunnilla läpi ja sain kuulla, että Euroopassa noin 80%:lla ihmisistä ja koko maailmasta 43% ihmisistä on Internet käytössä. Luvut ovat mielestäni sokeeraavia. Ihan uskomatonta mikä potentiaali Internetillä on. Tähän kun laskee kaikki blogit, Twitterit, Instagramit ja tietysti Facebookin, on yrityksillä hurjasti erilaista ilmaistakin mainostilaa käytettävissä. Ei siis ihme, että moni mainostaja on omilta verkkosivuiltaan siirtänyt kaiken mainonnan esimerkiksi Facebookiin.

Halusin verrata muutaman nettisivun mainostarjontaa, joten päädyin katselemaan Cosmopolitanin ja Vantaan Sanomien nettisivuja. Cosmopolitanista oletin, että ensimmäisenä löytyisi erilaisia kosmetiikkamainoksia - olin väärässä. Heti ylhäällä oli Helsingin Sanomien mainos ja oikealla palstalla oli kirjamainos, Gigantin, VR:n ja Gloriankin mainos vilahti.


Cosmopolitanin mobiiliversiossa löytyi erittäin tutun paikan mainos
Minua hämmensi ajatus Gigantista ja VR:stä, koska mainostila ostetaan kohderyhmien mukaan, joten VR ja Gigantti kokevat Cosmopolitanin olevan juuri heidän kohderyhmää. Toki nuorten naisten lehti ja myydäänhän Gigantissa muutakin kuin arkkupakastimia ja televisioita. Ja haluavathan naiset niitäkin.


Aluksi ihmettelin myös Glorian mainosta, kunnes muistin sanonnan joka pätee aika moneen: kilpaileva yritys tuo asiakkaita omalle yritykselle. Vaikka liikkeet olisikin vierekkäin, monesti kilpaileva yritys tuo asiakkaita - ja sitä kautta rahaa - omaan yritykseen. Päivitin sivuja muutaman kerran ja huomasin, että oikean palstan mainos vaihtui melkein joka kerta. Toivon yritysten kannalta, että tämä on huomioitu hinnassa.



Vantaan Sanomien sivuilla ei ollut kovinkaan paljon mainoksia. Muutaman elektroniikkaliikkeen, Mehiläisen, jonkin sortin sekatavarakaupan, Keudan ja vuokraovi.com:in mainokset siellä olivat, mutta moni mainoksista oli varusteltu tekstillä ''osta meiltä mainostilaa.'' Tästä voisikin päätellä, että mainonnassa ei välttämättä hinta ole aina se tärkein tekijä. Vaikka mainostila ei olisi kovin kallis, en itse laittaisi välttämättä heidän nettisivuille mainosta. Mainostila oli aika suppea, mainokset pieniä ja hukkuivat sivustoon muutenkin, enkä usko, että juuri tuolla sivustolla olisi potentiaalista asiakasryhmää monellekaan alalle.



Mainostamista kuvaava puu.


Selailin myöskin Helsingin Sanomien sivuja, ja sieltä löytyi artikkeli, jossa kerrotaan, että jo 70% suomalaisista ostaa verkkokaupasta tuotteita. Tunnilla juuri meille kerrottiin, että Internetin mainostaminen kasvaa jopa vuosineljänneksen aikana monta prosenttia. En siis ihmettele yhtään, miksi verkkokauppojen suosio on niin suuri. Toki ovathan verkkokaupat todella helppoja, hinnoittelu joskus selkeämpää kuin kivijalkakaupassa ja tavoittaa ihmisiä, jotka eivät asu lähellä erilaisia palveluita/tuotteita. Hesarin juttu löytyy tästä.

Puhuimme myöskin siitä, että mainos missä on liikettä, ääntä ja kuva, on kaikista tehokkain ja mieleenpainuvin mainostapa. Allerkijoitan tämän täysin. Nimittäin olen nähnyt paljon hyviä ja huonoja mainoksia ja ne juuri ovat ''televisiosta tuttuja.'' Mutta Internetin ihmeellinen maailma jaksaa aina hämmentää, joten tässä loppuun yksi oudoimmista videoista, joita olen koskaan nähnyt. Terveisiä vain japanilaisilta. Tässä tämänkertaiset pohdinnat!


Videon nimi: Consome panchi