tiistai 1. joulukuuta 2015

Viimeinen silaus, mielipiteitä tehtävästä

Vaikka kokonaisuudessan tämä oli melko rankka rosessi, tykkäsin tehdä tätä. Opin paljon uusia näkökantoja markkinointiin. Oli ihanaa etsiä erilaisia kuvia liittyen trendeihin, kosmetiikkaan ja mainostamiseen. Koin mielestäni tehtävän mielenkiintoiseksi ja erittäin kattavaksi.

Tämän tyyliset tehtävät ovat mielestäni kivoja, koska tässä saa käyttää omaa luovuutta ja ideiointia. Toivottavasti vastaavanlaisia tehtäviä olisi enemmän. Jos jaksoit lukea kaikki tekstit, kiitos siitä. Toivottavasti tästä on hyötyä muillekin kuin minulle. Tästä on hyvä jatkaa opintoja eteenpäin.

Adios!

Visuaalinen markkinointi

Visuaalinen markkinointi

Kaikki mitä näemme, kuulemme, aistimme ja koemme ovat niitä asioita, joista muodostuu muistikuva. Kaikesta viestinnästä jopa 75% aistimme ensin silmien kautta. Ei siis ole yhdentekevää, minkälaisen muistikuvan asiakkaalle yrityksestä jää. Visuaalinen markkinointi on markkinoinnin osa-alue, jolla täydennetään muita yrityksen markkinointikokonaisuuksia visuaalisilla herätteillä. Selkeiten visuaalinen markkinointi kuuluu myynninedistämisen, sekä mainonnan kategorioihin

Visuaalisen markkinoinnin tarkoitus on saada asiakkaalle mahdollisimman mieleenpainuva ja positiivinen mielikuva tuotteesta/yrityksestä. Tarkoituksena toimia yrityksen huutomerkkinä ja vahvistaa jo syntyneitä mielikuvia. Visuaalisuuden kautta asiakas saa kosketuksen yrityksen tuotteisiin ja niitä ympäröivään tilaan. Eli visuaalisuudella halutaan vahvistaa markkinoinnin muita kilpailukeinoja eli tuotetta, hintaa, saatavuutta sekä viestintää.

Visuaalisuudella pyritään myös vahvistamaan asiakkaan ostopäätöstä. Viihtyisä ja virikkeellinen ostoympäristö, joka alkaa arkkitehtuurista, jatkuu aina näyttävän näyteikkunan kautta virikkeelliseen myymäläympäristöön. Myöskin tuotteiden esillepano on visuaalista ja saattaa vaikuttaa ostokäyttäytymiseen.



Visuaalisesti kauniit asettelut kuvissa ja mainoksissa ovat aina olleet minun mieleeni. Pidän erityisesti tästä uudesta Star Wars meikkikokoelmasta. Mielestäni se on hienosti oivallettu, että kannattaa lisätä meikkisarja kantamaan jonkin klassikkoelokuvan nimeä tuotteissa. Visuaalinen ilme on minulle erittäin tärkeää - jos näyteikkuna on houkutteleva ja kaunis, saatan hyvin piipahtaa liikkeessä. Jos mainokset eivät ole miellyttäviä, saatan jättää välistä.

Mielikuvat kosmetiikka-alalla ja mielikuvamarkkinointi

Kosmetiikka luo paljon erilaisia mielikuvi. Joillekin se tarkoittaa upeita ylellisiä ihovoiteita ja seerumeita, kun toisille se on pelkkä hammastahna ja saippua. Monesti ihmiset mieltävät sanan 'kosmetiikka' pelkästään meikkeihin. Kun olen kertonut ihmisille, että olen kosmetiikkamyyjä saan aina vastakysymyksen ''eli myyt jotain meikkejä?'' Ei se nyt ihan pelkästään meikkien myymistä ole.
http://www.womenforchange.info/wp-content/uploads/2011/02/jennifer-lopez-loreal-infallible-ad.jpg

Kuten muillakin isoilla aloilla myös kosmetiikassa seurataan isojen trendien vaikutuksia ihmisiin. Luomu -tuotteiden suosion myötä yhä useammat sarjat ovat tuoneet joko luonnollisempia tai jopa täysin luomu -tuotteita markkinoille.
 https://www.paulpenders.com/images/newsletter/20101001-2.jpg
Monille kosmetiikasta tulee mieleen ne kauniit naiset, joilla on virheetön iho, täydelliset ripset, kiiltävät hiukset ja upea olemus luonnostaan. Hulluinta kosmetiikassakin, kuten muodissakin, on se, että niitä loppupeleissä myydään ihan tavallisille ihmisille. Suurin ostovoima maailmassa on keskituloisilla ihmisillä. Tämä on juurikin sitä kun puhutaan, että myydään massatuotteita. Massatuotteet ovat juuri niitä, joita myydään kaikista eniten ja juuri kyseisille ihmisille.
 https://andrysuryadiwijaya.files.wordpress.com/2011/11/ad_wp_2008_06_img1024.jpg
Miksi tuotteita sitten mainostaa se täydellinen nainen? Tähän todennäköisesti liittyy psykologia siitä, että ihmiset tavoittelevat täydellisyyttä. Koska tuotetta on saatu mainostamaan se upea julkisuudenhenkilö, monet tavalliset ihmiset haluavat sen juuri siksi. Ihmiset haluavat olla kuin mainoksessa olevat naiset. Tuotteiden avulla he toivovat saavuttavansa edes osan siitä. Monet myös olettavat, että se julkisuudenhenkilö itsekin suosii ja käyttää kyseistä tuotetta. Pakkohan tuotteen on silloin oltava ihana ja täydellinen - kuten mainoksessa oleva nainen.

Joskus kuitenkin nämä mielikuvat eivät ole hyvä asia. On aina olemassa ääripään ihmisiä, jotka vetävät asiat niin sanotusti överiksi. Jotkut eivät ymmärrä, ettei tarvitse olla niin hoikka tai pitkäripsinen kuin siinä mainoksessa oleva nainen on. Pelottavinta näissä mainoksissa on se, että nuoret tytöt haluavat olla juuri kuin he. Nämä saattavat vaikuttaa ihmisten minä -kuvaan todella voimakkaasti ja aiheuttaa hirvittäviä paineita. Kosmetiikka-ala ei ole ihan niin julma kuin muotimaailma, mutta tähän asiaan harmiksi ne kulkevat käsi kädessä hyvin paljon.

http://www.celebritystreetstyle.com/images/batch/emma-watson-lancome-love-700.jpg

Kosmetiikassa mielikuvia luodaan visuaalisesti paljon. Värit, tausta, musiikki.. Kaikki vaikuttavat siihen minkä mielikuvan tuote luo. Usein kosmetiikka painottuu hyvin paljon kasvoihin ja mainoksissa näytetään paljon kasvoja. Julkisuudesta tuttuja henkilöitä on hyvä käyttää mainoksissa. Vaikka ihmiset eivät ostaisi kyseistä tuotetta he saattavat muistaa mainoksessa näkyneet kasvot ja yhdistävät tuotteen tähän tunnettuun henkilöön - tai toisin päin. Tämä mielikuva saattaa joskus olla positiivinen ja joskus negatiivinen. Tämä tuo kuitenkin merkille/brändille tunnettavuutta, oli kyse sitten hyvästä tai huonosta mielikuvasta.

Mielikuvamarkkinoinnissa halutaan saada ihmisille jokin tietynlainen mielikuva.

Aluksi tuotteesta saadaan mielikuva, johon sisältyvät:
  • Tarinat, näkymät, huomiokohteet, uskomukset, odotukset, ideat
Tämän jälkeen mielikuva ohjaa ihmiset johonkin havainnointiin, johon sisältyy:
  •  Etsintä, erottuminen, tunnistaminen, huomiointi, tiedon keruu, nimeäminen
Kun mielikuva vaikuttaa, sen pohjalta käyttäydytään. Käyttäytymiseen kuuluu:
  • Päätöksenteko, voimavarojen suuntaaminen, valinta, arviointi, kokeilu, kokeminen
Tuotemielikuvien avulla opitaan hahmottamaan lukemattomien merkkien ja tavaroiden maailmaa. Mielikuvat muodostuvat jo havainnointivaiheessa. Jotta asiat olisivat huomionarvoisia ja niihin kiinnitettäisiin huomiota kynnys huomion saamiseksi nousee kokoajan. Yritysten tulee luoda tuotteista sekä tunnistettavia että erottuvia. Nimi ja visuaalisuus ovat tässä avainasemassa.


Mielikuvan muodostuminen ei ole kertaluontoinen, vaan jatkuva, muuttuva prosessi. Median välityksellä, sekä erilaisten vuorovaikutusten avulla voidaan muuttaa mielikuvia. Tämän takia mielikuvien mahdollistaminen on tärkeää kehitettäessä yrityksen imagoa. Imago syntyy kuluttajamielikuvasta. Tämä tarkoittaa käsitystä jotakin asiaa kohtaan. Mielikuvat vaikuttavat käyttäytymiseen paljon. Valintatilanteessa pyritään valitsemaan odotuksia ylittävä vaihtoehto. Jos tuote on tunnistettava usein pelkkä nimi jo ''myy'' asiakkaalle tuotetta tai yritystä.
Yrityksen identiteetti, sekä siihen liittyvät toiminnalliset ratkaisut luovat perustan yrityksen sisäiselle ja ulkoiselle mielikuvan muodostumiselle. Sisäinen mielikuva tarkoittaa henkilökunnan mielipidettä yriytksestä ja ulkoinen ulkopuolisten henkilöiden mielikuvaa yrityksestä. Hyvä mielikuva vaikuttaa ihmiste suhtautumista yritykseen. Hyvä mielikuva vähentää myös markkinointikustannuksia (pitkällä aikavälillä.) Myöskin katteellisemmat hinnat ovat mahdollisia, jos mielikuva yrityksestä on hyvä.
Lyhyesti voidaan siis tiivistää: Mielikuva tuotteisiin luodaan jo ennen sen ostamista. Ensimmäinen osto tapahtuu pelkästään mielikuvien perusteella. Ihmisillä saattaa olla tuotteesta/yrityksestä jo valmiiksi mielikuva, vaikkei olisikaan koskaan käyttänyt sitä. Kaikki ihmisten näkemykset ovat enemmän tai vähemmän puhtaita mielikuvia.

Mainonnan mediat

Kaikki mainonta ei ole samanlaista. En ole koskaan tullut ajatelleeksi kuinko monia erilaisia mainosväyliä onkaan olemassa. Niitähän on tuhottoman paljon!
  • Suoramainonta (flyerit, kotiin saapuvat mainoskirjeet/postit)
  • Lehdet (myös erikoislehdet kuten lentokoneissa olevat omat lehdet)
  • Televisio
  • Digitaalimarkkinointi (televisio, radio, netti, tabletit, puhelimet...) ja sosiaalinen media
  • Ulkomainonta
  • Bussit/junat/metro/ratikka/autot eli liikennevälineet
  • Toimipaikka- ja myymälämainonta
  • Elokuvamainonta
    •  Perinteisten medioiden lisäksi ovat myös:
    • Messut, kutsut/ PR-tilaisuudet ja bloggaajien tapahtumat (tapahtumamarkkinointi)
    • Tuotesijoittelu
    • Pakkaus
Näitä kun lähtee miettimään, mainonta on hyvin erilaista joka osiolla. Lehtimainokset ovat hyvin erilaisia kuin kotiin tulevat mainokset. Avataan hieman jokaista kohtaa:

Suoramainonta
Paras esimerkki suoramainonnasta ovat kotiin saapuvat kirjekuoret ja mainokset. Nämä voivat olla nimeellisiä tai nimettömiä posteja. Suoramarkkinointiin kuuluu myös esimerkiksi sähköposti, mobiilimainokset ja flyerin jakaminen. Tämä mainoskanava on siitä hyvä, että se on riippumaton taloudellisesta tilanteesta. Jos yleinen taloustilanne on hyvä/huono tämä markkinointikanava säilyy suunnilleen muuttumattomana. Suomessa osuus koko markkinointiviestinnästä on suoramarkkinoinnilla noin 20%.

















Miksi suoramainonta on niin hyvä mainonnan media? Koska se voi tasata hyvin myyntiä hiljaisina kausina. Jos muuten asiakkaita ei paljon käy, tämä voi saada potkua myyntiin. Tämä on myöskin kilpailijoille näkymätön kanava - voi tuoda omaa yritystä hyvin esille ilman, että kilpailijat saavat siitä tietää. Suoramainonta ei myöskään ole riippuvainen muista medioista, eikä niiden aikatauluista.

Kaikki mainokset, missä on enemmän kuin yksi lappu, avataan/katsotaan kaikista todennäköisimmin. Varmasti jokainen aikuinen tietää, että erilaiset arpalipukkeet ovat aina voittoja ja raaputusarvan takaa tulevat ne kolme vaadittavaa samaa symbolia. Miksi näitä sitten lähetetään? Koska ne ovat tehokkain tapa saada ihmiset avaamaan kuoren, hiplailemaan mainoksia ja tämän kautta mahdollisesti tilaavatkin vielä. Kuoressa kannattaa lukea yrityksen nimi, jotta ihmiset näkevät heti mistä firmasta on kyse. Näissä pyritään puhuttelemaan asiakasta ja tehdä materiaalista henkilökohtaisen näköistä. Suoramainoksissa luvataan jotain, perustellaan sitä, kerrotaan lisäeduista, vastaaminen/tilaaminen pyrkii olemaan mahdollisimman helppoa ja lupaukset toisteaan kirjeen lopussa. Näissä kehotetaan myös toimimaan heti - voit muuten menettää jotain elämää suurempaa jos et tilaa.


Lehtimainonta

Juuri kun olimme käsitelleet koulussa samalla viikolla mainonnan medioita, aloin seuraamaan ihmisiä eri tavalla kaupassa, sekä julkisissa kulkuvälineissä. Seurasin nimenomaan lehtiä ja kirjoja, miten ihmiset niitä käsittelevät. Koulussa meille sanottiin, että kun ihminen saa käteensä kirjan/lehden, ensin vilkaistaan kansi ja tämän jälkeen käännetään se ympäri ja katsotaan takakantta. Meille myös kerrottiin, että oikean puoleinen mainospalsta on aina kalliimpaa. Miksi? Koska katse aina sivun käännettyä ensimmäisenä kohdistuu oikealle puolen sivua.

Seurasin erästä naista bussissa ja miten hän luki lehteä. Aina kun hän käänsi sivua hän katsoi joka ikinen kerta ensin oikelle sivulle, sitten vasta vasemmalle. Hän ei välttämättä edes lukenut tekstiä, vaan enemmänkin selaili lehteä. Tällä tavoin oikean puolen sivulle katsominen vain korostui entisestään. Kirjakaupassa kun olen piipahtanut lähes poikkeuksetta ihmiset katsovat hetken kantta ja samantien kääntävät kirjan toisinpäin ja  katsovat takakannen. Sama homma lehtihyllyllä kaupassa.

Mainonta perustuu hyvin pitkälle opittuun psykologiaan ja ihmisten luonnolliseen käyttäytymiseen. Ei siis mikään ihme, että Lorea'l ostaa mielellään mainospaikat juuri sieltä oikealta palstalta Cosmopolitanista. Toki se oikea palsta on myöskin kalliimpi, mutta eipä se paljon isoja firmoja kiinnosta. Yllä oleva kuva oli laivalla lehdessä ja lehden alku oli täynnä parfyymimainoksia.

Lehdet ovat suurin ja käytetyin media. Lehtien valinta mainoskanavaksi vaikuttavat esimerkiksi levikki, lukijämäärä, lukijaprofiili, ilmoitushinnat, lehden kohderyhmän arvostus, laatu ja ulkoasu, sekä mainosten määrä suhteessa artikkelien määrän. Lehdessä usein hinoittelu menee palstamillimetrien mukaan. Lehti on hyvä ja suhteellisen edullinen mainoskanava, mutta vaatii usean toistokerran, jotta mainos jää mieleen.

Lehtimainos ei saa sisältää liikaa tekstiä, olla hankalalukuinen tai sekava. Hyvä slogan, selkeä ulkoasu ja mainostettava asia hyvin esillä takaavat hyvän mainoksen. Mitä isompi sen näkyvämpi - ja kalliimpi. Kuitenkin huono mainos antaa huonon kuvan yrityksestä.



Televisio ja digitaalimarkkinointi (Internet ja sosiaalinen media)

Tämän osion käsittelin melko kattavasti jo digitaalisen markkinoinnin tekstissä. En aio tähän paneutua tässä osiossa erityisen paljoa juuri siksi, ettei tule liikaa toistoa.

Lyhyesti: Television katsominen on passiivista, mutta mainosvälineenä se on tehokas ja nopea. Saavuttaa paljon ihmisiä ja mahdollisuus vedota tunteisiin. Mainokset muistetaan hyvin ja herättävät paljon keskustelua muihin mainoksiin verrattuna.

Internetmarkkinointiin kuuluvat: kotisivut, google, mobiililaitteet, sosiaalinen media (Facebook, Twitter, Instagram) sekä blogit.

Vieressä minun ottama kuvakaappaus omasta puhelimesta. Pelaan siis tuollaista palikkapeliä (samankaltainen kuin tetris) ja yläkulmassa näkyy kokoajan jokin mainos. Kun peli loppuu, 2/3 kerroista tulee ruutuun aina jokin mainos, ennen kuin voin aloittaa uuden pelin.


Ulkomainonta

Ulkomainonta on siitä hyvä, että se on näkyvillä vuorokauden ympäri. Ulkomainonta yleisesti piristää kaupunkinäkymää, kuitenkin sen tulee myös sopia ympäristöön. Tähän lasketaan mukaan kaikki mainokset mitkä sijaitsevat ulkona. Yleisesti ottaen ihmiset suhtautuvat mainoksin myönteisesti. Hyvä muistuttaja tuotteesta ja sopii hyvin uuden tuotteen lanseerauksen yhteyteen. Sopii hyvin ihmisryhmille, jotka käyttävät paljon autoa, tai julkista liikennettä paljon. Kaupungeissa varsinkin tavoittaa paljon ihmisiä ja voidaan sijoittaa ostopaikan läheisyyteen.

Mielestäni ulkomainokset ovat todella hyviä ja toimivia. Olen monet kerrat huomannut bussipysäkkien mainoksista, että kappas tuon baletin tai elokuvan haluan mennä katsomaan. Ja niin olen tehnytkin. Mainontakanavana siis melko tehokas, jos minäkin kriittisenä kuluttajana siihen helposti hurahdan. Kosmetiikkaa näissä näkyy jonkun verran, ei kylläkään ihan hirveästi. Viereinen kuva on minun ottama. Ainiin ja banaani tosiaan on marja!

Liikennevälineet



Liikennevälineitä käyttävät useat ihmiset. Mainostaminen näissä on helppoa ja mainokset saavat paljon näkyvyyttä. Oikeastaan tämä lasketaan myös ulkomainontaan, koska eihän bussit ajele sisällä. Kuitenkin oikeanpuoleinen yllä olevista kuvista on minun ottama. Näitä näkee busseissa todella paljon. Joku kiinnittää tarran selkänojaan ja siinä on oiva mainospaikka. Jos oikein olen ymmärtänyt tämä on kiellettyä, mutta eipä moni säännöistä kovin välitä ja näitä tulee silti aina vastaan uudelleen ja uudelleen. Mainonta on hyvin tavallista liikennevälineen sivussa ja julkisissa kulkuneuvoissa näkyy jonkun verran mainontaa myös sisäpuolella.

Toimipaikka- ja myymälämainonta

Mainosrahasta iso osa käytetään toimipaikka- ja myymälämainontaan. Uutuustuotteiden lanseerauksissa saatetaan käyttää vain tapahtumia ja maistiaisia, sekä tuote-esittelyjä. Muun rekvisiitan ohella myymälämainonnassa saatetaan käyttää myös tuoksuja, sekä ääntä. Osana myymälämainontaa kuuluvat ostoskärryt/korit, lattia sekä julisteet.

Tuotesijoittelu on erityisen tärkeää myymälöille. Myyntihyllyjen tulee olla erottuvia ja erilaisia kilpailijoihin nähden. Usein yritykset eivät niinkään panosta mediamainontaan vaan saattavat panostaa myymälämainontaan, yhteistyöhön kauppiaiden kanssa, sekä erilaisiin tapahtumiin. Vähittäiskaupoissa myymälän yleistä sisustusta ja näyteikkunaa tulee vaihtaa vuodenajan mukaan, sekä sesongin mukaan. Näyteikkunalla voidaan houkutella asiakkaita sisälle, sekä luoda liikkeelle imagoa.

Kaupoissa firmat kilpailevat hyllytiloista ja asiakkaan huomiosta. Oma tuote halutaan mahdollisimman näkyvälle paikalle. Jotta tuote erottuisi muista käytetään mainosmateriaaleina esimerkiksi: hintalappuja, esittelytelineitä, katoissa roikkuvia mobileja, erilaisia screenejä, julisteita ja standyja.

Elokuvamainonta

Leffateatteriin on mukava mennä katsomaan uutuuselokuvia. Harvoin sitä tajuaa, että muiden elokuvien trailerit ja muut jutskat ennen elokuvan näyttämistä, ovat oikeasti kaikki mainontaa. Mainonta on sosiaalista ja tilanne melko häiritön. Pitkä näkymisaika ja tuotteen logo auttavat muistamaan tuotemerkin paremmin. Kohderyhmä - yllättäen - on elokuvissakin 15 - 34 -vuotiaat.

Elokuvien mainoksista jopa 90% muistetaan. Muistan edelleen yhden mainoksen elävästi: ennen elokuvaa näytettiin Stadiumin mainos ja jokin lausahdus että ''ei varmaan kannattaisi syödä herkkuja'' tai vastaavaa. Edelleenkin sapetun hieman siitä, koska ihan kuin nautinto olisi kiellettyä. En kuitenkaan saanut yleisesti Stadiumista negatiivista kuvaa - lähinnä hölmöä, että pitäisi niistä poppareista ja irtokarkeista tuntea juuri sillä hetkellä huonoa omaatuntoa ja lähteä suoraan leffasta salille.


Tapahtumamarkkinointi




















Molemmat yllä olevat kuvat ovat minun ottamia kuvia. Usein messuilla näkee paljon roll-up mainoksia. Kuva on kuitenkin Laureasta, Tikkurilan toimipisteestä. Roll-up: lla pystyy mainostamaan hyvin muuallakin kuin messuilla tai tapahtumissa, kuten kauppakeskuksen keskusaukion tapahtumissa. Vasemmalla on kuva jääkiekkomatsista. Esport on liikuntakeskus ja täytyy sanoa, että tämä mainonnankeino oli melko vakuuttava. En ole tajunnut että portaita voi käyttää tällä tavalla eduksi.

Messut, blogitapahtumat, kutsuillat.. Kaikki ovat erittäin hyviä markkinointitapoja. Jos tilaisuudet ovat erillisellä kutsulla saavat asiakkaat myös kuvan, että heistä todella välitetään. Joillekin voi myös tulla tunne, että on tietyissä piireissä niin sanottu 'VIP'.


Tuotesijoittelu ja pakkaus



Myyvät pakkaukset sekä kaunis, siisti ja yksinkertainen, mutta näyttävä esillepano ovat erittäin hyviä mainonnan keinoja itsessään. Joskus asiakkaat haluavat ostaa tuotteen vain siksi, että pakkaus oli niin kaunis. Esillepano vaikuttaa myös hurjasti. Jos käytetään samanlaisia elementtejä kuin mainostettava tuote on myyntikin varmempaa kuin, että tuotteet olisivat vain valkoisella pöydällä esillä.

Usein tuotteita myös sijoitellaan niin, että saman tuoteperheen tuotteet löytyvät melko lähekkäin. Esimerkiksi kynsilakanpoitoaine kannattaa olla kynsilakkojen lähettyvillä. Kasssojen läheisyyteen monesti laitetaan edullisia tuotteita - heräteostos on näin varmempi, kun viime hetkellä ennen maksamista voi napata vielä jonkun kivan edullisen tuotteen mukaan.

Tuotesijoittelussa isot firmat käyttävät ammattilaisia. Ammatti-ihmiset katsovat, miten esimerkiksi liike ja näyteikkuna ovat mahdollisimman kutsuvan näköisiä. Pakkauksen suunnittelussa on vielä tärkeämpää, että ammattilainen suunnittelee sen. Tuotteita ei saa olla myymälässä/näyteikkunassa liikaa, eikä liian vähän. Tylsä ei vedä puoleensa sekä liika on aina liikaa. Liika voi vaikuttaa poistyöntävältä ja halvalta. Kaksi edellistä pätevät myöskin pakkaukseen. Tuotteiden tulee olla myös helposti saatavilla myymälöissä.

Sissimarkkinointi (Guerilla Marketing)

Oih mainoiota.. Päästään yhteen minun suosikki aiheisiini! Sissimarkkinointi on erittäin mielenkiintoista ja mielestäni kaikista osuvinta markkinointia. Olen itsekin melko luova, mutta tämä on minulle aina jotenkin todella luovuuden räjähdys tai jotain sellaista. Mitäs sissimarkkinointi sitten on?


Markkinointia jossa:
  • Idea on tärkeämpi kuin raha
  • Pitää tapahtua vain kerran - useampi kerta ei ole enää sissimarkkinointia
  • Kertaluontoista - hätkähdyttää, ilahduttaa, naurattaa... Herättää siis tunteita
  • Esimerkki tästä on flashmob
En ole sissimarkkinointiin törmännyt muistaakseni Suomessa ikinä. Koska olen Internetin käytön orja seuraan paljon erilaisia sivustoja ja olen törmännyt näihin maan mahtaviin kuviin usein. Useimmiten nämä taitavatkin olla isompien ja rahakkaiden firmojen keinoja, näkyvimmät mainokset siis, kuten McDonaldsin tai Nestlen. Minuun nämä uppoavat kuin lämmin veitsi voihin. Tykkään tämän tyylisestä luovuudesta mielettömän paljon.
Sissimarkkinointi tarkoittaa sitä, että rahan sijaan käytetään älyä, ideaa ja melko vähän rahaa. Toki isojen firmojen isot mainokset maksavat, esimerkiksi koko bussipysäkin tuunaus. Suhteessa kuitenkin yhden tai parin bussipysäkin tuunaus ei maksa firmalle läheskään niin paljon, kuin esimerkiksi 20 kertaa päivässä pyörivä televisiomainos. Idea on nimenomaan saada näkyvyyttä erittäin luovalla ja omaperäisellä tavalla. Sissimarkkinointi oli alunperin tarkoitettu pienille yrityksille, joille kunnianhimo on rahaa tärkeämpää.

Sissimarkkinoinnin keinot voivat olla jopa ilmaisia. Minimipanos saattaa olla suurikin summa, jos tuotto on suuri. Kuitenkin rahaa tärkeämpää on äly. Yleensä sissimarkkinointi on keskittynyt kohderyhmän ja liiketoiminnan ytimeen, joten markkinoijat ymmärtävät asiakkaiden ostokäyttäytymistä. Usein näillä ideoilla saadaan paljon näkyvyyttä mediassa ja idea on erittäin selkeä ja todella hyvä.

Ero markkinoinnin ja sissimarkkinoinnin välillä:
Suuren budejetin mainokset eivät ole sissimarkkinointia. Tavallisessa markkinoinnissa sijoitetaan rahaa markkinointiin - sissimarkkinoinnissa sijoitetaan enemmän ideaa, aikaa ja älykkyyttä. Toki näihin menee myös rahaa, kuten aikaisemmin jo todettiin, mutta joskus sissimarkkinointi ei ole kallis investointi. Markkinoinnissa keskitytään mittaamaan myynnin tulosta ja sissimarkkinoinnin päätavoite on voitto. Markkinoinnissa keskitytään arvailuihin ja kokemuksiin. Sissimarkkinointi perustuu ostokäyttäytymisee ja psykologiaan.

Täytyy sanoa, että minä ainakin menen ihan halpaan näissä. Kuluttajana olen todella kriittinen ja teen vähän heräteostoksia. Kuitenkin uskoisin, että tämänkaltainen mainonta saattaisi vaikuttaa jopa minuun niin, että teen heräteostoksen vain hyvän ja oivallisen mainoksen takia.

https://sustainanerd.files.wordpress.com/2012/02/381966_224188457649759_126605500741389_594148_1854366846_n.jpgEn osannut yhtään päättää, mitkä kuvat olisin jättänyt pois. Päätin julkaista ne kaikki, hah. Mielestäni kuvat ovat ihan mielettömiä. Tämä on varmasti markkinointia, joka saattaa vaikuttaa psykologisella tasolla. Viereisessä kuvassa mainostetaan Reebokia. Jos ihmiset näkevät tämän kauppaan mentäessä he saattavat alitajuntaisesti hakeutua kyseisen brändin luokse. Nämä ovat kuitenkin todella vaikuttavia ja erilaisia markkinointikikkoja, joten hyvin helposti ne jäävät myös alitajuntaan. Vastaavasti myös ihmiset voivat suoraan muistaa ''näin silloin sen upean mainoksen siitä, ostanpa niiden tuotteita.''

Sissimarkkinoinnin idea on siis yhdistää markkinointi ja myyntityö. Tavoite on olla poikkeava kaikista muista jollain omalla tavalla ja tuottaa asia taloudellisesti. Asiakkaan tunteminen on tärkeää, joten siinä keskitytään pieniin kohderyhmiin. Sissimarkkinointi toimii asiakkaan eduksi, vaikka siitä seuraisi lyhyen ajan tappio. Vaikka mainokset ylipäätään saattavat hätkähdyttää, ilahduttaa, surustuttaa, mitä tahansa - sissimarkkinoinnin idea on ilmaista asia selkeästi. Itse mainonta ei pyri olemaa arvoituksellinen, ilahduttava, surustuttava jne.














Sissimarkkinoinnissa käytettävät keinot saattavat olla yhteiskunnallista markkinointia. Kuten yllä oleva WWF:n (kansainvälinen ympäristöjärjestö) tekemä mainontakikka käsipaperin käytöstä. Käytännössä sissimarkkinointi on asiakkaalle hyödyllinen antaessaan neuvoja, ideoita ja tietoa.

Riskinä näissäkin on se, että kaikki eivät koe mainoksia miellyttäviksi. Jotkut voivat kokea mielipahaa tai provosointia mainoksista. Ne saattavat sisältävät yleisesti mauttomuutta, kuten liian pitkälle vietyä seksiä, poliittisia asioita tai uskontoon liittyviä asioita. Laillisuus näissä on aina oma riskinsä - tämän takia voi olla, ettei niitä paljon Suomessa näe.

Pääosin sissimarkkinointi pyrkii olemaan hyvän maun mukainen, viihdyttävä ja asiakkaalle miellyttävä mainonnan keino. Loppuun jälleen yksi video, missä on kooste erilaisista sissimarkkinointikeinoista.