Kaikki mainonta ei ole samanlaista. En ole koskaan tullut ajatelleeksi kuinko monia erilaisia mainosväyliä onkaan olemassa. Niitähän on tuhottoman paljon!
- Suoramainonta (flyerit, kotiin saapuvat mainoskirjeet/postit)
- Lehdet (myös erikoislehdet kuten lentokoneissa olevat omat lehdet)
- Televisio
- Digitaalimarkkinointi (televisio, radio, netti, tabletit, puhelimet...) ja sosiaalinen media
- Ulkomainonta
- Bussit/junat/metro/ratikka/autot eli liikennevälineet
- Toimipaikka- ja myymälämainonta
- Elokuvamainonta
- Perinteisten medioiden lisäksi ovat myös:
- Messut, kutsut/ PR-tilaisuudet ja bloggaajien tapahtumat (tapahtumamarkkinointi)
- Tuotesijoittelu
Näitä kun lähtee miettimään, mainonta on hyvin erilaista joka osiolla. Lehtimainokset ovat hyvin erilaisia kuin kotiin tulevat mainokset. Avataan hieman jokaista kohtaa:
Suoramainonta
Paras esimerkki suoramainonnasta ovat kotiin saapuvat kirjekuoret ja mainokset. Nämä voivat olla nimeellisiä tai nimettömiä posteja. Suoramarkkinointiin kuuluu myös esimerkiksi sähköposti, mobiilimainokset ja flyerin jakaminen. Tämä mainoskanava on siitä hyvä, että se on riippumaton taloudellisesta tilanteesta. Jos yleinen taloustilanne on hyvä/huono tämä markkinointikanava säilyy suunnilleen muuttumattomana. Suomessa osuus koko markkinointiviestinnästä on suoramarkkinoinnilla noin 20%.
Miksi suoramainonta on niin hyvä mainonnan media? Koska se voi tasata hyvin myyntiä hiljaisina kausina. Jos muuten asiakkaita ei paljon käy, tämä voi saada potkua myyntiin. Tämä on myöskin kilpailijoille näkymätön kanava - voi tuoda omaa yritystä hyvin esille ilman, että kilpailijat saavat siitä tietää. Suoramainonta ei myöskään ole riippuvainen muista medioista, eikä niiden aikatauluista.
Kaikki mainokset, missä on enemmän kuin yksi lappu, avataan/katsotaan kaikista todennäköisimmin. Varmasti jokainen aikuinen tietää, että erilaiset arpalipukkeet ovat aina voittoja ja raaputusarvan takaa tulevat ne kolme vaadittavaa samaa symbolia. Miksi näitä sitten lähetetään? Koska ne ovat tehokkain tapa saada ihmiset avaamaan kuoren, hiplailemaan mainoksia ja tämän kautta mahdollisesti tilaavatkin vielä. Kuoressa kannattaa lukea yrityksen nimi, jotta ihmiset näkevät heti mistä firmasta on kyse. Näissä pyritään puhuttelemaan asiakasta ja tehdä materiaalista henkilökohtaisen näköistä. Suoramainoksissa luvataan jotain, perustellaan sitä, kerrotaan lisäeduista, vastaaminen/tilaaminen pyrkii olemaan mahdollisimman helppoa ja lupaukset toisteaan kirjeen lopussa. Näissä kehotetaan myös toimimaan heti - voit muuten menettää jotain elämää suurempaa jos et tilaa.
Lehtimainonta
Juuri kun olimme käsitelleet koulussa samalla viikolla mainonnan medioita, aloin seuraamaan ihmisiä eri tavalla kaupassa, sekä julkisissa kulkuvälineissä. Seurasin nimenomaan lehtiä ja kirjoja, miten ihmiset niitä käsittelevät. Koulussa meille sanottiin, että kun ihminen saa käteensä kirjan/lehden, ensin vilkaistaan kansi ja tämän jälkeen käännetään se ympäri ja katsotaan takakantta. Meille myös kerrottiin, että oikean puoleinen mainospalsta on aina kalliimpaa. Miksi? Koska katse aina sivun käännettyä ensimmäisenä kohdistuu oikealle puolen sivua.
Seurasin erästä naista bussissa ja miten hän luki lehteä. Aina kun hän käänsi sivua hän katsoi joka ikinen kerta ensin oikelle sivulle, sitten vasta vasemmalle. Hän ei välttämättä edes lukenut tekstiä, vaan enemmänkin selaili lehteä. Tällä tavoin oikean puolen sivulle katsominen vain korostui entisestään. Kirjakaupassa kun olen piipahtanut lähes poikkeuksetta ihmiset katsovat hetken kantta ja samantien kääntävät kirjan toisinpäin ja katsovat takakannen. Sama homma lehtihyllyllä kaupassa.
Mainonta perustuu hyvin pitkälle opittuun psykologiaan ja ihmisten luonnolliseen käyttäytymiseen. Ei siis mikään ihme, että Lorea'l ostaa mielellään mainospaikat juuri sieltä oikealta palstalta Cosmopolitanista. Toki se oikea palsta on myöskin kalliimpi, mutta eipä se paljon isoja firmoja kiinnosta. Yllä oleva kuva oli laivalla lehdessä ja lehden alku oli täynnä parfyymimainoksia.
Lehdet ovat suurin ja käytetyin media. Lehtien valinta mainoskanavaksi vaikuttavat esimerkiksi levikki, lukijämäärä, lukijaprofiili, ilmoitushinnat, lehden kohderyhmän arvostus, laatu ja ulkoasu, sekä mainosten määrä suhteessa artikkelien määrän. Lehdessä usein hinoittelu menee palstamillimetrien mukaan. Lehti on hyvä ja suhteellisen edullinen mainoskanava, mutta vaatii usean toistokerran, jotta mainos jää mieleen.
Lehtimainos ei saa sisältää liikaa tekstiä, olla hankalalukuinen tai sekava. Hyvä slogan, selkeä ulkoasu ja mainostettava asia hyvin esillä takaavat hyvän mainoksen. Mitä isompi sen näkyvämpi - ja kalliimpi. Kuitenkin huono mainos antaa huonon kuvan yrityksestä.
Televisio ja digitaalimarkkinointi (Internet ja sosiaalinen media)
Tämän osion käsittelin melko kattavasti jo
digitaalisen markkinoinnin tekstissä. En aio tähän paneutua tässä osiossa erityisen paljoa juuri siksi, ettei tule liikaa toistoa.
Lyhyesti: Television katsominen on passiivista, mutta mainosvälineenä se on tehokas ja nopea. Saavuttaa paljon ihmisiä ja mahdollisuus vedota tunteisiin. Mainokset muistetaan hyvin ja herättävät paljon keskustelua muihin mainoksiin verrattuna.
Internetmarkkinointiin kuuluvat: kotisivut, google, mobiililaitteet, sosiaalinen media (Facebook, Twitter, Instagram) sekä blogit.
Vieressä minun ottama kuvakaappaus omasta puhelimesta. Pelaan siis tuollaista palikkapeliä (samankaltainen kuin tetris) ja yläkulmassa näkyy kokoajan jokin mainos. Kun peli loppuu, 2/3 kerroista tulee ruutuun aina jokin mainos, ennen kuin voin aloittaa uuden pelin.
Ulkomainonta
Ulkomainonta on siitä hyvä, että se on näkyvillä vuorokauden ympäri. Ulkomainonta yleisesti piristää kaupunkinäkymää, kuitenkin sen tulee myös sopia ympäristöön. Tähän lasketaan mukaan kaikki mainokset mitkä sijaitsevat ulkona. Yleisesti ottaen ihmiset suhtautuvat mainoksin myönteisesti. Hyvä muistuttaja tuotteesta ja sopii hyvin uuden tuotteen lanseerauksen yhteyteen. Sopii hyvin ihmisryhmille, jotka käyttävät paljon autoa, tai julkista liikennettä paljon. Kaupungeissa varsinkin tavoittaa paljon ihmisiä ja voidaan sijoittaa ostopaikan läheisyyteen.
Mielestäni ulkomainokset ovat todella hyviä ja toimivia. Olen monet kerrat huomannut bussipysäkkien mainoksista, että kappas tuon baletin tai elokuvan haluan mennä katsomaan. Ja niin olen tehnytkin. Mainontakanavana siis melko tehokas, jos minäkin kriittisenä kuluttajana siihen helposti hurahdan. Kosmetiikkaa näissä näkyy jonkun verran, ei kylläkään ihan hirveästi. Viereinen kuva on minun ottama. Ainiin ja banaani tosiaan on marja!
Liikennevälineet
Liikennevälineitä käyttävät useat ihmiset. Mainostaminen näissä on helppoa ja mainokset saavat paljon näkyvyyttä. Oikeastaan tämä lasketaan myös ulkomainontaan, koska eihän bussit ajele sisällä. Kuitenkin oikeanpuoleinen yllä olevista kuvista on minun ottama. Näitä näkee busseissa todella paljon. Joku kiinnittää tarran selkänojaan ja siinä on oiva mainospaikka. Jos oikein olen ymmärtänyt tämä on kiellettyä, mutta eipä moni säännöistä kovin välitä ja näitä tulee silti aina vastaan uudelleen ja uudelleen. Mainonta on hyvin tavallista liikennevälineen sivussa ja julkisissa kulkuneuvoissa näkyy jonkun verran mainontaa myös sisäpuolella.
Toimipaikka- ja myymälämainonta
Mainosrahasta iso osa käytetään toimipaikka- ja myymälämainontaan. Uutuustuotteiden lanseerauksissa saatetaan käyttää vain tapahtumia ja maistiaisia, sekä tuote-esittelyjä. Muun rekvisiitan ohella myymälämainonnassa saatetaan käyttää myös tuoksuja, sekä ääntä. Osana myymälämainontaa kuuluvat ostoskärryt/korit, lattia sekä julisteet.
Tuotesijoittelu on erityisen tärkeää myymälöille. Myyntihyllyjen tulee olla erottuvia ja erilaisia kilpailijoihin nähden. Usein yritykset eivät niinkään panosta mediamainontaan vaan saattavat panostaa myymälämainontaan, yhteistyöhön kauppiaiden kanssa, sekä erilaisiin tapahtumiin. Vähittäiskaupoissa myymälän yleistä sisustusta ja näyteikkunaa tulee vaihtaa vuodenajan mukaan, sekä sesongin mukaan. Näyteikkunalla voidaan houkutella asiakkaita sisälle, sekä luoda liikkeelle imagoa.
Kaupoissa firmat kilpailevat hyllytiloista ja asiakkaan huomiosta. Oma tuote halutaan mahdollisimman näkyvälle paikalle. Jotta tuote erottuisi muista käytetään mainosmateriaaleina esimerkiksi: hintalappuja, esittelytelineitä, katoissa roikkuvia mobileja, erilaisia screenejä, julisteita ja standyja.
Elokuvamainonta
Leffateatteriin on mukava mennä katsomaan uutuuselokuvia. Harvoin sitä tajuaa, että muiden elokuvien trailerit ja muut jutskat ennen elokuvan näyttämistä, ovat oikeasti kaikki mainontaa. Mainonta on sosiaalista ja tilanne melko häiritön. Pitkä näkymisaika ja tuotteen logo auttavat muistamaan tuotemerkin paremmin. Kohderyhmä - yllättäen - on elokuvissakin 15 - 34 -vuotiaat.
Elokuvien mainoksista jopa 90% muistetaan. Muistan edelleen yhden mainoksen elävästi: ennen elokuvaa näytettiin Stadiumin mainos ja jokin lausahdus että ''ei varmaan kannattaisi syödä herkkuja'' tai vastaavaa. Edelleenkin sapetun hieman siitä, koska ihan kuin nautinto olisi kiellettyä. En kuitenkaan saanut yleisesti Stadiumista negatiivista kuvaa - lähinnä hölmöä, että pitäisi niistä poppareista ja irtokarkeista tuntea juuri sillä hetkellä huonoa omaatuntoa ja lähteä suoraan leffasta salille.
Tapahtumamarkkinointi
Molemmat yllä olevat kuvat ovat minun ottamia kuvia. Usein messuilla näkee paljon roll-up mainoksia. Kuva on kuitenkin Laureasta, Tikkurilan toimipisteestä. Roll-up: lla pystyy mainostamaan hyvin muuallakin kuin messuilla tai tapahtumissa, kuten kauppakeskuksen keskusaukion tapahtumissa. Vasemmalla on kuva jääkiekkomatsista. Esport on liikuntakeskus ja täytyy sanoa, että tämä mainonnankeino oli melko vakuuttava. En ole tajunnut että portaita voi käyttää tällä tavalla eduksi.
Messut, blogitapahtumat, kutsuillat.. Kaikki ovat erittäin hyviä markkinointitapoja. Jos tilaisuudet ovat erillisellä kutsulla saavat asiakkaat myös kuvan, että heistä todella välitetään. Joillekin voi myös tulla tunne, että on tietyissä piireissä niin sanottu 'VIP'.
Tuotesijoittelu ja pakkaus
Myyvät pakkaukset sekä kaunis, siisti ja yksinkertainen, mutta näyttävä esillepano ovat erittäin hyviä mainonnan keinoja itsessään. Joskus asiakkaat haluavat ostaa tuotteen vain siksi, että pakkaus oli niin kaunis. Esillepano vaikuttaa myös hurjasti. Jos käytetään samanlaisia elementtejä kuin mainostettava tuote on myyntikin varmempaa kuin, että tuotteet olisivat vain valkoisella pöydällä esillä.
Usein tuotteita myös sijoitellaan niin, että saman tuoteperheen tuotteet löytyvät melko lähekkäin. Esimerkiksi kynsilakanpoitoaine kannattaa olla kynsilakkojen lähettyvillä. Kasssojen läheisyyteen monesti laitetaan edullisia tuotteita - heräteostos on näin varmempi, kun viime hetkellä ennen maksamista voi napata vielä jonkun kivan edullisen tuotteen mukaan.
Tuotesijoittelussa isot firmat käyttävät ammattilaisia. Ammatti-ihmiset katsovat, miten esimerkiksi liike ja näyteikkuna ovat mahdollisimman kutsuvan näköisiä. Pakkauksen suunnittelussa on vielä tärkeämpää, että ammattilainen suunnittelee sen. Tuotteita ei saa olla myymälässä/näyteikkunassa liikaa, eikä liian vähän. Tylsä ei vedä puoleensa sekä liika on aina liikaa. Liika voi vaikuttaa poistyöntävältä ja halvalta. Kaksi edellistä pätevät myöskin pakkaukseen. Tuotteiden tulee olla myös helposti saatavilla myymälöissä.